Pojmovnik ~
06.08. – Srijeda – Dan trinaestiVjerojatno ste čitajući ovaj putopis naišli na neke nepoznate riječi. Ovaj će vam (A-Z) pojmovnik pomoći da se među njima lakše snađete.


Automobil
Glasna metalna naprava koja ispušta dim i ulje, a troši benzin ili lož ulje. Najčešće se koristi za izguravanje biciklista s ceste, a može poslužit i kao prijevozno sredstvo. Može se naći u svim oblicima i bojama.

Babo
Nešto kao čvarba, ali može biti i mlađi. Glavna faca.

Bajs
Bicikl odmilja. Bajsom postaje svaki bicikl koji je u Vašem vlasništvu dulje od godinu dana.

Bidon
Svaki pravi biciklist mora imati bidon, a time i nosač bidona. Bidon je spremnik tekućine koji se nosi na biciklu. Najčešće sadrži vruču tekućinu s okusom na plastiku za koju si sretan da je imaš u datom trenutku.

Bisage
Vidjeli biciklisti kauboje i njihove torbe koje se nose na konjskim leđima, pa napraviše nešto slično. Montiraju se na prtljažnik, a mogu biti prednje i zadnje. Karakteristika im je da gotovo uvijek sadržavaju više stvari nego što ti zapravo treba.

Bo!
Višeznačna rječca koju znalci upotrebljavaju kao komentar na tuđe izjave. Popraćena je diskretnim kimanjem glave i mudrim izrazom lica. Nastala je uslijed potrebe za čuvanjem energetskih resursa tijela i smanjenja moždanih naprezanja tijekom opakih ljetnih upliva fjake.

Ćakule
Doslovan prijevod bi bio "Domaće spike", točnije "Spike po domaću", samo što se ne može doslovno prevesti. Čakula ima na sve strane i nije im uvijek za vjerovat!

Ćo!
Ćo je riječ koju ćete vrlo teško naći u riječnicima, budući da pripada gotovo zaboravljenom jeziku pra-Bodula. Tako je rijetka da se može smatrati endemskom, budući da se rabi još jedino na visoravnima jugozapadnog dijela otoka Krka. Sličnog je karaktera kao i "Bo", a koristi se za naglašavanje važnosti vlastitih izjava. Npr: "Ćo, san čera bil peškat ma je hitil fortunal!"

Čvarba
Izvedenica od "barba". Opisuje čovjeka (s mora) koji zna sve. Čvarba je u biti još veća faca od barbe.

Etapa
Etapa predstavlja udaljenost između dvije točke. Najčešće su to dvije table koje označavaju naziv i ulaz u veća mjesta, a ukoliko je (etapa) osvojena, predstavlja siguran dokaz muškosti. Neupućeni se za istu svrhu služe dobrim poslovima, skupim autima, finim odijelima i lijepim ženama.

Fjaka
Psihofizičko stanje svih čvarbi (vidi pod čvarba) prilikom težnje za nizačime. Učestala je greška zamijeniti fjaku sa ljenošću. Za razliku od ove potonje, fjaka je uzvišeno stanje uma i tijela kojem teži cijelo čovječanstvo. Dok u Indiji i drugdje fjaku postižu dugogodišnjim izgladnjivanjem i meditacijom, u obalnom području Lijepe Naše ona je Božji dar

Kaić
Mali (najčešće plastičan) čamac. Vlasnik vikendice na moru nije faca ukoliko nema kaić. Gumenjak se ne računa.

Karimat
Krevet naš svagdanji. Spužvasta (šarena) podloga za ležanje. Možete nabaviti i najdeblji, neće vam puno pomoći. U smotanom obliku služi kao sredstvo za maltretiranje prijatelja.

Lampati
Sijevati pred kišu. Lampanje je slično što i sijevanje, samo što nakon sijevanja padne kiša, a nakon lampanja ne.

Mora Đapaneze
Stara Japansko-bodulska igra. Cilj je nadmudriti suparnika tako što jedan od njih pogodi zbroj novčića u ispruženim rukama u oba igrača. Na raspolaganju su tri novčića (kamenčića, zrna kuruze, brabonjka, pikule, ...) po glavi.

Nizba
Skraćeno od "Nizbrdica". Suprotno od "Uzba". Nagrada svakom biciklistu poslije mukotrpnog uspona. Einstenova teorija relativnosti objašnjava zašto uslijed prostorno - vremenske dilatacije nizbe traju puno kraće od nizbi. Stara narodna glasi: "Poslije svake uzbe dolazi nizba".

Oćale
Naočale po domaći. Samo što su oćale podložnije gubljenju, prljanju i lomljenju od pravih naočala. Mogu biti i sunčane.

Osječki picigin
Zamislite nogomet bez golova. Eto. A za one koje stvarno zanima:
Igrači u plićaku trčkaraju u krug, ispuštaju zvukove i nastoje lopticu zadržati u zraku. Iako im loptica u stvari i ne treba, jer se oni zapravo pipkaju ispod površine.
Hrkljuš je puuuno zanimljivija igra.

Pingač
Društvena igra za dva ili četiri igrača, slična stolnom tenisu, samo puno stresnija i dinamičnija. Ukoliko je igrač dovoljno vješt i brz, pingač može igrati i sam.

Red Bull Vodka
Nestabilna smjesa energetskog pića "Red Bull" i ruske Vodke. Nastala je evolucijom svima poznatog "Pan Galaktički Grgolj Blaster" pića. Komponente se prije uporabe moraju držati dobro ohlađene, u odvojenim spremnicima. Nakon spravljanja, smjesu popiti čim prije, budući da ima tendenciju ka brzom nestajanju. Pije se ukoliko bambus izaziva žgaravicu, a ne da Vam se piti piva. Konzumirati isključivo na vlastitu odgovornost!

Tajming
Znači stići negdje u pravi čas. Osoba s pravim osjećajem za tajming se uvijek žuri, živcira, psuje i nervira druge. Svaka ekipa ima najmanje jednu osobu s dobrim osjećajem za tajming.

Uzba
Skraćeni izraz na uzbrdicu, česta je pojava na svi cestama. Predstavljaju psihofizičke testove za bicikliste, a najčešće dolaze oko podneva, na izmaku snaga. Variraju u svim nagibima i dužinama. Preporučljivo izbjegavati! Iz Biblije je autorskom greškom ispušten podatak da se u Raju prije Evinog ekscesa sa jabukom nalazile same nizbrdice i ravnice.

Zaaakon
Zamjenska riječ, a može predstavljati: predivan krajolik, odličnu plažu, dobru hranu, dugu, nezavojitu i strmu nizbu, skupi bicikl i dr.Na vrh
© 09. 2003. by  WebDesign - Flash - MultiMedia - Programming